Kebab to jedno z najpopularniejszych dań typu fast food w Europie. Jednak przygotowany w domu może być nie tylko zdrowszy, ale też znacznie smaczniejszy niż ten z budki. Domowy kebab z wołowiny to świetna propozycja na rodzinny obiad, która zachwyci nawet wybrednych smakoszy.

Jak przygotować mięso do domowego kebaba?

Podstawą dobrego kebaba z wołowiny jest odpowiednie mięso. Najlepiej sprawdzi się udziec lub rostbef. Mięso powinno być świeże i dobrze oczyszczone z błon. Przed przyrządzeniem warto je zamrozić na około godzinę – ułatwi to krojenie w cienkie plastry.

Marynata to sekret udanego kebaba. Mieszanka jogurtu naturalnego, czosnku, kuminu, papryki słodkiej i ostrej oraz oregano nada mięsu charakterystycznego smaku. Wołowinę należy marynować minimum 4 godziny, najlepiej przez całą noc.

Przygotowanie dodatków do domowego kebaba

Kebab wołowy wymaga odpowiedniej oprawy w postaci świeżych warzyw. Podstawą jest poszatkowana sałata lodowa, pokrojony w piórka czerwony cebula oraz pomidory w półplasterki. Nie może zabraknąć również ogórka i kapusty pekińskiej.

Sosy to kolejny kluczowy element. Czosnkowy możemy przygotować z majonezu, jogurtu i świeżego czosnku. Ostry sos powstanie z połączenia majonezu z harissą lub papryką chili.

Proces smażenia mięsa na kebab

Wołowina na kebab wymaga odpowiedniej obróbki termicznej. Najlepiej smażyć ją na mocno rozgrzanej patelni grillowej lub zwykłej. Mięso należy kłaść partiami, by nie wypuściło soków. Smażymy krótko, około 2-3 minuty z każdej strony.

  Respektowanie zasad techniki kierowania - co kryje się za tym pojęciem?

Zadbajmy o to, by mięso pozostało soczyste w środku. Przesmażone kawałki odkładamy na bok i przykrywamy folią aluminiową, by nie wystygły.

Składanie i serwowanie domowego kebaba

Domowy kebab możemy podawać na różne sposoby. Klasyczna wersja to ta z pieczywem pita, które należy lekko podgrzać. Układamy w nim kolejno: sałatę, mięso, warzywa i polewamy wybranymi sosami.

Alternatywnie możemy przygotować kebab na talerzu – bez pieczywa, z większą ilością sałaty. To lżejsza wersja, idealna dla osób dbających o linię. Niezależnie od wybranego sposobu podania, danie najlepiej smakuje od razu po przygotowaniu, gdy mięso jest jeszcze ciepłe.